top of page
  • Yazarın fotoğrafıGörüntü Dergi

16. Documentarist İstanbul Belgesel Günleri


'Lisa Araz hazırladı'

Bu yıl 16.’sı düzenlenen Documentarist İstanbul Belgesel Günleri, Metrohan’da düzenlenen açılışın ardından, dün Kadıköy ve Beyoğlu’nda beş farklı mekanda gösterimlerine başladı. Documentarist, bu yıl odağına aldığı Baltık Şiirsel Belgesel Akımından 13 filmlik bir seçki sunarken ‘Başka Dünya Yok’, ‘Türkiye Panorama’, ‘Uluslararası Panorama’, ‘Bir Aradalık’ ve geçen yıl eklenen ‘3x3’ bölümleri dahilinde toplamda 63 gösterimlik bir programla seyircileri buluşturmakta. Belgesel gösterimlerinin yanı sıra festival programında ‘Audrius Stonys Sinema Dersi’, ‘Belgeselde Görünmeyen Emek Paneli’, ‘Mavi Kuş Dayanışması Buluşması’ ve ‘Kent, Afet, Emek: Gösterim ve Forum’ gibi birçok etkinlik yer alıyor. Festival biletleri internet üzerinden ve gişelerden temin edilebilirken etkinlikler, yerli belgesel gösterimleri ve Müze Gazhane’de gerçekleşecek açık hava gösterimlerine katılım, kayıt yoluyla ücretsiz olarak gerçekleştiriliyor.


Odak: Baltık Şiirsel Belgesel Akımı


Festivalin bu seneki onur konuklarından Litvanyalı belgeselci Audrius Stonys’un yapımlarını da kapsayan ‘Baltık Şiirsel Belgesel Akımı’, bu yıl festivalin odağında yer alıyor. Festival, 1960’lı yıllardan itibaren Litvanya, Estonya ve Letonya’da belgesel alanında öne çıkan ekolün, ilk yıllarından günümüze 13 filmlik kapsamlı bir seçki sunuyor. Festivalin ‘3x3’ bölümü kapsamında izlenebilecek belgeselleri arasında yer alan Stonys’in 2018 tarihli Zamanın Köprüleri belgeseli, bu ekolün şiirsel belgeselciler kuşağını resmediyor.


3x3 bölümünde 3 belgeselini izleyeceğimiz diğer belgeselciler ise Petra Latester-Czisch, Peter Latester ikilisi ve Somun Vardar olacak. Seçkide Hollandalı ikilinin Dünyamıza Yolculuk (2022), Miss Kiet’in Çocukları (2016), Jerome Jerome (2011) belgesellerinin yanı sıra, Somun Vardar’ın İstanbul Berlin’de (2010), Yolun Başında (2013) ve İstanbul Film Festivali’nde En İyi Belgesel Ödülü’nü kazanmış Boşlukta (2022) belgeselleri yer alıyor. Aylin Kuryel ve Fırat Yücel’in 2023 tarihli Kawa Nemir’in okuması en zor romanlardan biri olarak kabul edilen Ulysses’i Kürtçeye çevirme çabasını konu alan Ulysses Çevirmek belgeseli ‘Bir Aradalık’ seçkisindeki öne çıkan yapımlardan.


Her yıl festivale ilk ya da ikinci filmiyle katılan bir belgeselciye verilen Johan van der Keuken Yeni Yetenek Ödülü’ne ek olarak, Kurgucular Dayanışması işbirliğiyle bu yıl ilk defa Kurgu, Görüntü ve Ses Tasarımı alanında 3 yeni ödül verilecek. JvdK ödülü için aday olan 17 film arasından seçimi Petra Lataster-Czisch, Adar Bozbay ve Begüm Özden Fırat’tan oluşan jüri yapacak. Kurgu, Görüntü ve Ses Tasarımı jürisi ise Deniz Eyüboğlu Aydın, Mine Pakel ve Osman Bayraktaroğlu’ndan oluşuyor.


Gösterimler ve etkinliklerin detaylarına ve 15 Haziran’a kadar sürecek festivalin programına Documentarist’in websitesinden ulaşılabilir.


Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page