top of page
  • Yazarın fotoğrafıGörüntü Dergi

En Sevdiğiniz Oyunculara Bir Süreliğine Veda Edin: Hollywood Greve Gidiyor!

'Işılay Kolik hazırladı'

Geçtiğimiz günlerde Hollywood sendikası SAG-AFTRA (Screen Actors Guild - American Federation of Television and Radio Artists) film ve TV şirketlerine karşı yazarlar ve oyuncuların greve gittiğini duyurdu.


SAG-AFTRA üyesi tüm sinema emekçilerinin taleplerinin arasında işleri karşılığında hak ettikleri ücreti almak, çalışma saatlerini düzenlemek ve sigorta hakkının korunması var. Amazon, Disney, Warners Bros ve Netflix gibi sinema sektörünün dev firmaları müzakereye ikna olmadıkları sürece, grev kısıtlamaları devam edecek.


Kısıtlamalar ise sendikanın açıkladığı yönergelere göre kısaca şöyle:

  • SAG-AFTRA üyeleri grev zamanı galalara katılamayacak

  • röportaj yapamayacak<

  • ödül törenlerine gidemeyecek

  • film festivallerine katılamayacak

  • hatta sosyal medyada reklam yapamayacaklar.


Grevin başlangıcı ise herkesin heyecanla beklediği Christopher Nolan’ın yeni filmi Oppenheimer’ın Londra galasına bomba gibi düştü. Yönetmen Nolan salondaki seyircilere Emily Blunt, Matt Damon, Cillian Murphy ve Florence Pugh'un kırmızı halıda yürüdüklerini ancak filmin gösteriminden sonra salonu herhangi bir görüntü vermeden terk edeceklerini söyledi. Film bitiminde basın tarafından, oyuncuların nerede olduğu sorulduğunda ise Nolan, diğer meslektaşlarına da örnek olmasını umduğumuz nitelikte bir açıklama yaptı:


“Kırmızı halıda gördüğünüz aktörler şu anda burada değiller. Çünkü onlar, inandığımız değerleri koruyan ve tüm işçilerin adil ücretler alması için çalışan SAG grevine katılmak için pankartlarını hazırlamaya gittiler.”


Talepler karşılanmadığı sürece devam edecek olan grevin, reklam kampanyalarını etkileyecek işler arasında Dune Part 2, Wonka ve The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes var. Seti durdurulduğu için bir süre daha izleme şansı bulamayacağımız işlerin içinde ise Gladiator, Beetle Juice 2 ve Stranger Things’in final sezonu var.


Hollywood yazarları ve oyuncularının insani çalışma koşulları, adil ücretler ve sigorta talep ettikleri bu grevi merakla takip ediyor, bu çok kıymetli dayanışmanın Türkiye’de de sinema sektörüne yansımasını diliyoruz.


Kaynakça


57 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page