top of page
  • Yazarın fotoğrafıGörüntü Dergi

Virüs Gündeminde Sinema

Aylar önce söyleseler inanmazdık, ancak dünyamız tarihi bir süreçten geçiyor şu günlerde. Hızlı ve amansız biçimde dünyada uğramadık ülke bırakmayan Sars-Cov-2 virüsü, elbette hayatın her alanına temas ettiği gibi sinema sektörünü de derinden etkilemiş durumda. Ölümler, sanal platforma taşınan etkinlikler, kapanan kültür mirası mekanlar, yeniden düşünülmek zorunda kalınan stratejiler derken kendimizi takip etmesi zor derecede hızlı ilerleyen bir gündemin ortasında buluyoruz. Dünya değişiyor, sinema sektörü değişiyor. Bu değişimin bugüne kadarki bazı hayati anlarını bu başlıkta derlemeye çalıştık.


5 Mart: James Bond film serisinin 10 Nisan'da ABD'de, nisan ayı boyunca Türkiye dahil dünya çapında çeşitli ülkelerde vizyona girmesi beklenen yeni filmi No Time to Die'ın vizyon tarihi, "virüse ilişkin kaygılar" sebebiyle 25 Kasım'a ertelendi. Takip eden günlerde sayısız vizyon filminin paylaşacağı kaderin ilk "anaakım" örneği böylelikle görülmüş oldu. Yine çok sayıda filmin de çekimleri ertelendi.


12 Mart: Boğaziçi Üniversitesi'nin Europa Cinemas üyesi sinema salonu SineBU'da gerçekleştirilecek film gösterimleri, Üniversite Yönetim Kurulu'nun salgına önlem almak amaçlı kararıyla 30 Nisan tarihine kadar iptal edildi. Çok geçmeden (16 Mart) İç İşleri Bakanlığı'nın 81 ilin valiliğe gönderdiği ek genelge kapsamında ülke genelinde bütün sinema salonları, başka çeşitli işletmelerle birlikte önlem amacıyla geçici süreliğine kapatıldı.


27 Mart: Kadıköy'ün simgesi haline gelmiş Rexx Sineması, salgın nedeniyle yeniden açılmamak üzere faaliyetlerine son verdiğini duyurdu, mekanın tahliyesine başlandı. Çok geçmeden Atlas Sineması'ndan da aynı haber geldi. Beyoğlu Sineması ise kapalı kaldığı bu günlerde takipçileri için kendi haftalık sinema gazetesi 1989'u yayımlamaya başladı. Bu gazeteye abone olan sinemaseverler, sinemaya da maddi destek sağlayabiliyor. Detaylı bilgiye şuradan ulaşmak mümkün.


31 Mart: Pandemi sürecini anlatan ilk uzun metraj film Corona'dan fragman paylaşıldı. Mostafa Keshvari imzalı film, pandemi esnasında bir asansörde mahsur kalan insanların korkularına odaklanacak. Filmin en dikkat çekici özelliği ise baştan sona bir tek plan sekans şeklinde çekilmiş olması.


4 Nisan: Başka Sinema, kendi vizyonunda yer vereceği bağımsız filmlerin bundan böyle internet üstünden bir seans ücreti karşılığında satın alınabileceğini duyurdu. Başka Sinema-BluTV ortaklığında yürütülecek projede film izleyebilmek için BluTV üyesi olmak şart değil. Bir film 2 hafta boyunca internette gösterimde kalacak. Elde edilen bilet gelirlerinin bir kısmı ise şu anda kapalı olan bağımsız sinema salonlarına gidecek.


9 Nisan: Bu sene 12-23 Mayıs tarihleri arasında düzenlenmesi planlanan ve şimdilik ertelenen 73. Cannes Film Festivali'nin hiç gerçekleşmemesi ihtimali konuşulmaya başlandı. Deadline sitesinin haberine göre festival yönetimince düşünülen yeni tarih 23 Haziran-4 Temmuz, ancak bu planın da gerçekleşmemesi durumunda festival iptal olacak. Diğer yandan Cannes Film Market'i haziran-temmuz aralığında sanal platformdan gerçekleştirme planları devam ediyor.


Bütün bunlar olurken çok sayıda film de internet üstünden ücretsiz erişime açıldı: Ceylan Özgün Özçelik imzalı +13, Ramin Matin imzalı Canavarlar Sofrası, Ümit Ünal imzalı Sofra Sırları, Emre Yeksan imzalı Körfez, Guy Maddin imzalı The Green Fog, Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali seçkisi, İstanbul Experimental seçkisi, Kuirfest Karantina seçkisi, Fransız Sinemateki'nin film arşivi Henri güncel olarak sanal platformda ücretsiz izlenebilen filmler ve festivallerin sadece küçük bir kısmı.

102 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page