top of page
  • Yazarın fotoğrafıOrhan Türdin

THE GOOD BOSS İNCELEMESİ



The Good Boss (orijinal adıyla El buen patrón), Fernando León de Aranoa tarafından yazılıp yönetilen ve başrolünde Akademi Ödüllü Javier Bardem’in olduğu 2021 yapımı İspanyol komedi filmidir. 41. İstanbul Film Festivali kapsamında da ülkemizde gösterimi yapılan film, seyirciler tarafından büyük ilgi gördü.


Film; bir aile şirketi olan ve endüstriyel terazi imalatı yapılan Básculas Blanco’nun patronu Julio Blanco’nun (Javier Bardem), şirketine mükemmeliyet ödülü kazandırmak için gösterdiği çabayı ve bu yolda başından geçenleri konu olarak işlemektedir. Filmin başlarında Blanco; çalışanlarına, şirketin ödüle uygun olup olmadığını belirleyecek komitenin yakında geleceğinin duyurusunu yapar. Son derece samimi konuşan ve sürekli çalışanlarına “Biz bir aileyiz!” vurgusu yapan Blanco, çalışanların saygısını kazanmış ve şirkette gerçekten de “Baba” figürü olarak görülen bir karakter imajı çizmektedir. Hatta bu şirkette öyle bir aile havası vardır ki, kendini geliştirmek için başka bir yerde çalışmaya başlayacak olan ve şirketten ayrılacak bir çalışan, ayrılacağı için gözyaşlarına hâkim olamaz, duygulanır.


Filmin başlarına bakıldığında gerçekten de komik, esprilerin havada uçuştuğu, herkesin birbirine karşı son derece samimi olduğu bir şirket vardır seyircilerin karşısında. Hatta izlerken böyle patronu öven ve çok da bir olayı olmayan bir komedi filminin neden bir film festivalinde gösterildiğini anlamlandıramamış olabilirsiniz ve sorgulayabilirsiniz. Fakat film daha ilk sahnelerinin devamında aslında tam da öyle bir film olmadığının mesajını, küçültmeye gidildiği için haksız yere kovulan bir çalışanın olay örgüsüne dahil olmasıyla veriyor. Kovulan işçi çocuğuyla birlikte hakkını aramak için şirkete geliyor ve işe geri alınmak için yalvarıp yakarıyor fakat kesinlikle olumlu bir dönüt alamıyor. Böylece şirketin kapısının önünde greve başlıyor. Bundan sonraki olaylardan ayrıntısına girmeden genel olarak bahsetmek gerekirse, neredeyse her şey patronun istediğine ters olarak gelişiyor. Blanco’nun ödülü alabilmesi için çözmesi gereken bir sürü problem var ve o hepsinin altından kalkmaya çalışıyor çünkü bu ödülü çok istiyor. Söz konusu ödül kendisinin ve şirketinin imajı ve prestiji demek. Bu ödüle giden yolda karşısına çıkan problemleri çözmesi için de gaddarlaşması gerekiyor. Bazen zor olan yolu kullanması gerekiyor, bazen ise kötü olan yolu.



Adı satirik bir şekilde “İyi Patron” olan bu film; başlarda cana yakın, adaletli ve sevilen bir patron olarak görülen Blanco’nun, çıkarları ve hedefleri doğrultusunda ne kadar değişebildiğini gösteriyor. Bunun yanında film boyunca kara komedi unsurundan da vazgeçilmiyor. Yani aslında kapitalizm ve sistem eleştirisi sayılabilecek olan bu film; anlatım ve işleniş özellikleri bakımından, özellikle komedi unsurları barındırması sebebiyle, çok güçlü bir mesaj kaygısı gütmüyor gibi görünüyor. İzlerken kahkaha attığınız yer de oluyor, hüzünlenip patrona sinirlendiğiniz yer de. Fakat film boyunca korunan komedi havası yüzünden verilen mesajın çok net bir şekilde izleyiciye geçirebildiği söylenemez. Yani tabiri caizse, silik bir sistem ve kapitalizm eleştirisi. Ancak bu, filmi kötü yapmıyor çünkü yönetmenin ana hedefinin güçlü bir mesaj vermek veya eleştiri yapmak olduğunu da söylenemez. Aksine yönetmenin amacı, gerçekten de bir patronun hedefine ulaşırken başından geçen, ve bazen absürt olan, olayları komik bir şekilde izleyiciye aktarmak. Bunu yaparken de gerçeklikten tamamen kopmayarak, ayakları yere basarak ve hazır eli değmişken eleştiriye de yer vererek bizlere aktarmış. Kısacası The Good Boss, anlamlı ve izlemesi son derece keyifli bir film.








KAYNAKÇA

Mintzer, J. (22 Eylül 2021). The Good Boss' ('El Buen Patrón'): Film Review: San Sebastian 2021. The Hollywood Reporter. Website: https://www.hollywoodreporter.com/movies/movie-reviews/the-good-boss-el-buen-patron-san-sebastian-2021-1235017582/ (1 Mayıs 2022 tarihinde erişildi.)

341 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page