top of page
  • Yazarın fotoğrafıEren Güneysu

LES AMANDIERS: GENÇLİK, AŞK ACISI VE TİYATRO



Her sene Filmekimi’nde sinemaseverlerin gitmek istediği birçok film oluyor. Bu filmler arasında Actrices filmiyle 2007 yılında Cannes Film Festivali’nde Un Certain Regard Jüri Özel Ödülü’nü kazanan¹ Valeria Bruni Tedeschi’nin yönettiği Les Amandiers vardı. Aynı zamanda film bu sene Altın Palmiye ve Queer Palmiye adayı² olmuş.


Les Amandiers (Forever Young), başrollerini Nadia Tereszkiewicz, Sofiane Bennacer ve Louis Garrel’in paylaştığı bir gençlik filmi. Ana karakterimiz Stella, Fransa’nın en prestijli tiyatro okullarından birine girmeye çalışmaktadır. Stella ile birlikte aynı isteği ve hırsı paylaşan başka gençler de vardır. Stella, ilk eleme sınavını ve asıl sınavı geçen adaylar arasındadır. Hayatının, tiyatro okuluna başladığı bu yeni döneminde dostluk ve aşk onun hayatını zorlaştıracaktır.



Filmde dikkat edilmesi gereken bir diğer unsur ise kullanılan müzik. Bach, Chopin, Vivaldi gibi bestekârların müziğine ek olarak, film 80’lerde geçtiği için eski Fransız şarkıları da bize film boyunca eşlik ediyor. Özellikle, Daniel Balavoine’in Le chanteur şarkısı, filmde çaldığı sahneye bambaşka bir anlam yüklüyor, filmin derdini seyirciye anlatıyor. Aslında, Les Amandiers, Le chanteur şarkısının sinemaya uyarlanmış hali diyebiliriz.

Filmde dikkat çekici bir diğer unsur ise oyunculukların teatral olmasıydı. Film, bir tiyatro okulunu anlatırken, oradaki gençlerin hayatının da ne kadar tiyatro gibi olduğunu görüyoruz. Bu noktada film, sinema ve tiyatro arasında farklı bir bağ kuruyor. Kamera önü oyunculuk ile sahnedeki oyunculuğu birleştiriyor.


Eğer ki derinlikli bir gençlik filmi izlemek istiyorsanız, Les Amandiers size istediğinizi verecektir. Ayrıca, Valeria Bruni Tedeschi’nin diğer filmlerine de göz atmalısınız. Bu vesileyle belki yeni bir favori yönetmeniniz olabilir.





KAYNAKÇA


¹ ‘‘Valeria Bruni Tedeschi > Awards,’’ IMDb, erişim 28 Ekim 2022,

² ‘‘Valeria Bruni Tedeschi > Awards,’’ IMDb, erişim 28 Ekim 2022,



Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page