top of page
  • Yazarın fotoğrafıGörüntü Dergi

Gündem (25-31 Mayıs 2020)

Sinema gündeminden haftalık haber akışı, önemli gelişmeler, gözünüzden kaçmış olabilecekler...


Tribeca Film Festivali’nin öncüsü olduğu ‘We Are One: Global Film Festival’ projesiyle pek çok film festivalinin bir araya geleceği bir süre önce duyurulmuştu. 29 Mayıs-7 Haziran arasında düzenlenecek festivalin programına dair pek çok detay belli oldu. Tribeca öncülüğünde, Cannes, Berlin, Venedik, Sundance, Karlovy Vary, Locarno ve Toronto gibi pek çok prestijli festivalin dahil olduğu proje 29 Mayıs tarihinden başlayarak 10 gün boyunca YouTube üzerinden ücretsiz olarak izlenebilecek. Kısa film ve belgesellerin de dahil olduğu yüzden fazla yapımın seyirciyle buluşacağı, Sanal Gerçeklik (VR) projelerinin de dahil edildiği festivalde, pek çok filmin dünya galası gerçekleşecek.10 günlük çevrimiçi festivalin en heyecan verici bölümlerinden biri, hem önceki yılların festivallerinden dikkat çekici yönetmen söyleşilerinin yer alacağı, hem de yeni söyleşilerle zenginleşecek olan sohbet. Bu bölümde, Jane Campion, Claire Denis, Francis Ford Coppola, Bong Joon-ho, Song Kang-ho, Steven Soderbergh ve Guillermo del Toro ile yapılan söyleşiler takip edilebilecek. YouTube’la işbirliği içinde gerçekleşen festivalden elde edilecek gelir, COVID-19’la mücadele eden sağlık organizasyonlarına aktarılacak. Festivalin programına göz atmak için tıklayın.


Chantal Akerman tarafından yönetilen 1984 tarihli kısa film Family Business, usta yönetmenin doğum günü olan 6 Haziran'da internet üzerinden izleyicilerle buluşacak. Feminist sinemanın en önemli temsilcilerinden biri olarak kabul edilen, 2015 yılında kaybettiğimiz Chantal Akerman'ın bu 18 dakikalık filmi Youtube, Facebook ve Instagram'da gösterilecek ve sadece bir gün boyunca erişime açık olacak.


Uluslararası Uzay İstasyonu'nda NASA ve SpaceX ortaklığıyla çekilmesi planlanan filmin yönetmeninin Doug Liman olacağı açıklandı. Başrolü Tom Cruise'un üstleneceği, merakla beklenen projeyi daha önce American Made ve Edge of Tomorrow'da başarılı oyuncuyla çalışmış olan Liman yönetecek. Filme dair diğer detaylar ise belirsizliğini koruyor.


Martin Scorsese'nin Leonardo DiCaprio ve Robert De Niro'yu barındıran yeni filmi Killers of the Flower Moon'un haklarını Apple satın aldı. Film Apple orijinal yapımı olacak ancak önce Paramount tarafından sinemalarda dağıtıma sokulacak. Şu sıralar Hollywood'un hazırlık aşamasındaki en heyecan verici projelerinden biri olarak adından söz ettiren Killers of the Flower Moon'un haklarını elinde tutan Paramount Pictures film 200 milyon dolarlık bütçeye sahip olacağı tahmin edilince filmi finanse etmekten çekindi ve projeyi Netflix ve Apple gibi dijital platformlara sundu. Apple'ın sunduğu teklif sonrası Paramount ile anlaştığı ve resmi anlaşmanın da bir iki gün içinde imzalanacağı belirtildi.


Geçtiğimiz günlerde Pozar adlı 10 dakikalık kısa filmini YouTube’da paylaşan usta yönetmen David Lynch, şimdi de bir video günlük serisine başladı. David Lynch, verdiği upuzun söyleşiler, paylaştığı kısa animasyon ve günlük hava durumu sunumu gibi ancak kendisinden beklenecek bir sıradışı üretim serisinin ardından şimdi de ‘What Is David Working on Today?’ (David bugün ne üzerinde çalışıyor?) başlıklı bir video serisini David Lynch Theater adlı YouTube kanalından paylaştı.


12 yıldır her yaz geniş bir belgesel seçkisinin yanı sıra atölye ve söyleşileri de izleyicilerle buluşturan Documentarist ekibi, bu yıl pandemi nedeniyle festivalin yıl sonuna ertelendiğini ve Haziran ayında bir çevrimiçi gösterim gerçekleştireceklerini duyurdu. Ev Yapımı Documentarist başlığıyla, 6-16 Haziran tarihleri arasında gerçekleşecek çevrimiçi seçki, Documentarist’in geçmiş programlarından seçilmiş 10 filmden oluşacak. Program detayları henüz açıklanmazken, Amerikalı bağımsız sinemacı Alan Berliner’in ustalık dersi (masterclass), söyleşi ve atölyeleri bu çevrimiçi programın merkezinde yer alacağı duyuruldu.


Görünmez Adam (The Invisible Man) filmiyle canavar evrenini yeniden yaratan Universal Studios, bir klasiğinin daha yeniden çevirimini seyirciyle buluşturmaya hazırlanıyor. Universal’ın yeniden çekeceği Kurt Adam filminin başrolünde Ryan Gosling’in yer alması kesinleşirken, yönetmen olarak Cory Finley’nin adı geçiyor. Yeni Kurt Adam filminin senaryosunu ise Orange is the New Black dizisinin senaristlerinden Lauren Schuker Blum ve Rebecca Angelo üstlenecek.


Netflix, koronavirüs salgınının getirdiği belirsizlikten dolayı bu yıl hiçbir filmini festivallere göndermeme kararı aldı. David Fincher’ın yeni filmi Mank ve Ron Howard imzalı Hillbilly Elegy gibi merakla beklenen filmler, bu yıl festivallerde yer almayacak. Koronavirüs salgını sonrası Oscar Ödülleri’nde bazı değişiklikler yapmak zorunda kalan Akademi’nin, bu konuda yürüteceği stratejilerin sonuçları merakla beklenirken; Oscar yarışında iddialı olmak için son birkaç yıldır önemli girişimlerde bulunan Netflix cephesinden ilginç bir karar geldi. IndieWire’ın özel haberine göre Netflix, bu yıl hiçbir filmini festivallere göndermeme kararı aldı. Bu durum Telluride, Venedik, Toronto ve New York gibi ödül sezonunun nabzını tutan festivallerde hiçbir Netflix filmini göremeyeceğimiz anlamına geliyor.


Wes Anderson, Thomas Vinterberg, François Ozon gibi yönetmenlerin heyecanla beklenen yeni filmlerinin, Toronto ve New York gibi sonbahardaki film festivallerinde Cannes 2020 etiketiyle gösterilmesi konuşuluyor. 22 Mayıs’ta başlaması planlanan 73. Cannes Film Festivali koronavirüs salgını nedeniyle iptal edilirken, festival yönetimi, festival seçkisini izleyiciyle buluşturmak için farklı yollar aramaya başladı. Daha en başında festivali sanal ortama taşıma seçeneğinin üstünü çizen festival yönetimi, bunun yerine, filmlerini izleyiciye sunmak için sonbaharda düzenlenecek film festivalleri ile işbirliğine gitmeyi tercih etti. Bu bağlamda, ertelenmek zorunda kalan festivalin resmi seçkisinde yer alan bazı filmlerin, Cannes 2020 etiketiyle sonbahardaki festivallerde gösterileceği duyuruldu. Toronto, Deauville, Angoulême, San Sebastian, New York, Busan ve Lumière gibi sonbahar aylarında düzenlenmesi planlanan festivallerde gösterilecek bu filmler, 3 Haziran’da resmi olarak açıklanacak.


Reha Erdem, yönettiği “online” filmin yakında izleyici ile buluşacağını duyurdu. En son 2016 yapımı Koca Dünya ile karşımıza çıkan Reha Erdem, dört yıllık bir ara sonrası yeni bir filmle sinemaseverlerle buluşmaya hazırlanıyor. Erdem, Twitter hesabından yaptığı paylaşımla, yönettiği Seni Buldum Ya! isimli “online” filmin yakında izleyici ile buluşacağını duyurdu. Filmin Erdem tarafından paylaşılan ilk afişi, yapım ekibinde kimlerin yer aldığıyla ilgili ilk detayları da ortaya çıkardı. Reha Erdem’in yönettiği, Ömer Atay‘ın yapımcısı olduğu filmin oyuncu kadrosunda Serkan Keskin, Nihal Yalçın, Bülent Emin Yarar, Tilbe Saran, Ezgi Mola, Taner Birsel, Tansu Biçer, Esra Bazen Bilgin, Ecem Uzun gibi isimler yer alıyor. Filmin konusu ve yayın tarihi gibi detaylar şimdilik belirsizliğini koruyor.

42 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page