top of page
  • Yazarın fotoğrafıGörüntü Dergi

Gündem (22-28 Haziran 2020)

Sinema gündeminden haftalık haber akışı, önemli gelişmeler, gözünüzden kaçmış olabilecekler...


Christopher Nolan'ın yönetmenliğini üstlendiği Tenet'in vizyon tarihi 12 Ağustos'a ertelendi. Halihazırda gösterimi 17 Temmuz'dan 31 Temmuz'a çekilen film, New York valiliğinin aldığı yeni bir kararla sinema salonlarının açılışının daha da ileriye ertelenmesiyle bu defa da 12 Ağustos'a ertelendi.


18. Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali, 22 Haziran'da düzenlenen 12. Altın Bamya Ödül Töreni ile sonlandı. Türkiye sinemasındaki ataerkil bakışa ve cinsiyetçiliğe karşı durmak amacıyla verilen ödüller, bu yıl film endüstrisinin tamamına verildi. Festival bu yıl sanal ortamda 12-22 Haziran tarihleri arasında gerçekleşti. ve pek çok film, atölye, panel ve söyleşinin ardından 12. Altın Bamya Ödül Töreni ile son buldu. Bu sene film endüstrisinin tamamına verilen ödül, Türkiye sinemasında eşitlikçi ve misojeniye karşı bir duruşun sembolü oldu.


Kültür ve Turizm Bakanlığı, sinema salonları yeniden açıldıktan sonra uyulması gereken kuralları açıkladı.

“Kültür ve Sanat Tesislerinde Kontrollü Normalleşme Sürecine İlişkin 2020/12 Sıra Sayılı Genelge”ye göre 1 Temmuz’da kapılarını yeniden açacak olan sinema salonlarında şu kurallara uyulması zorunlu olacak:

  • Seyirci kabulünde ve fuaye alanında sosyal mesafenin korunmasına dikkat edilecek.

  • Sinemaya/fuaye alanına girişte seyircilerin ateşi ölçülecek ve ateşi 38 derecenin üzerinde olanlar içeri alınmayacak.

  • Sinemaya girenlerin burada bulundukları süre boyunca maske takmaları zorunlu olacak. Sinemalarda, maskesi olmayan seyircilere temin edilmek üzere maskeler bulundurulacak.

  • Bilet alma işlemleri online olarak gerçekleşecek, gösterimler için bilet çıktısı verilmeyecek. Aynı şekilde ödemelerin de mümkün olduğunca temassız olarak gerçekleşmesi için gerekli şartlar sağlanacak.

  • Gösterimlerden 30 dakika önce salonlar hazır hâle getirilecek ve seyirci alımı kademeli olarak gerçekleştirilecek. Çıkışlarda ise kapıya en yakın sıradan başlanarak salonun terk edilmesi için personel gerekli anonsları ve uyarıları yapacak.

  • Gösterimler sırasında seyirciler arasında her yönde bir koltuk ara bırakılacak. Salon kapasitesinin en fazla yüzde 60’ı kadar seyirci alınacak.

  • Salon içinde su haricinde yiyecek-içecek tüketilmesine izin verilen salonlarda, seyirciler arasında her yönde iki koltuk ara bırakılacak.

  • Aynı aileden olanlar, sosyal mesafenin korunması için uygulanacak önlemlerden muaf olacak. Yani istedikleri takdirde yan yana koltuklarda, ara vermeden oturabilecek.

  • Tesis içindeki tüm klimalar yüzde 100 dışarıdan hava alacak şekilde çalıştırılacak.

  • Her gösterimden sonra salonlar Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen kurallara uygun olarak dezenfekte edilecek.

Pablo Larraín, Paolo Sorrentino, Sebastián Lelio, Sebastian Schipper, Ana Lily Amirpour gibi isimlerin yönettiği kısa filmlerden oluşan Homemade, 30 Haziran’da Netflix’te yayınlanacak. Proje, karantina sürecinde evlerine kapanmak zorunda kalan sinemacıların, ellerindeki imkânlar dâhilinde çektiği kısa filmleri bir araya getiriyor.


Johnny Depp, Mark Rylance ve Robert Pattinson’ın başrollerini üstlendiği, J.M. Coetzee’nin aynı adlı kült romanından Ciro Guerra’nın sinemaya uyarladığı Waiting for the Barbarians filminden ilk fragman yayınlandı.

J.M. Coetzee‘nin 1980 yılında okuyucuyla buluşan kült romanından uyarlanan Waiting for the Barbarians, bu yıl sinemaseverler ile buluşacak. Koronavirüs nedeniyle vizyon programı iptal edilen film, sinemalarda yaygın dağıtıma girmeden 7 Ağustos'ta VOD platformlarında yayınlanacak. Merakla beklenen filmden ilk fragman yayınlandı.


Oscar ve BAFTA’nın ardından Altın Küre Ödülleri de salgın nedeniyle ertelendi. Ocak ayının ilk haftasında düzenlenmesi planlanan 78. Altın Küre Ödülleri, 28 Şubat 2021’e, Oscar Ödülleri’nin ertelenmeden önceki tarihine alındı.


77. Venedik Film Festivali, eylül ayında kırmızı halı geçişleri ve salonlardaki film gösterimleriyle gerçekleşecek. Festival, sayıları önceki yıllardaki kadar çok olmasa da yine uluslararası bir film seçkisine sahip olacak.

Daha önce yaptıkları açıklamalarda da festivalin gerçekleşeceği konusunda oldukça iyimser konuşan festival yönetimi, 2-12 Eylül tarihleri arasında düzenlenmesi planlanan 77. Venedik Film Festivali‘nin fiziki olarak gerçekleşeceği konusunda çok emin görünüyor.


Her yıl yaz döneminde İsviçre’nin Locarno şehrinde düzenlenen, Avrupa’nın en prestijli festivallerinden biri olan Locarno Film Festivali, pandemi nedeniyle yapım süreci zarar gören filmlere destek olabilmek adına özel bir yarışma bölümü hazırladı. Festival salgın döneminde zor günler geçiren sinema sektörüne destek olmak adına giriştiği projede, yapım aşamasınde bulunan ve tamamlanması tehlikeye giren yirmi filmi ‘The Films After Tomorrow’ (Yarından Sonranın Filmleri) adını verdiği seçkisine dahil etti.

24 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page