top of page
  • Yazarın fotoğrafıGörüntü Dergi

Gündem (1-7 Haziran 2020)

Sinema gündeminden haftalık haber akışı, önemli gelişmeler, gözünüzden kaçmış olabilecekler...


The Criterion Collection, sistematik ırkçılığa karşı verilen mücadeleye destek olmak için resmi sitesinde siyahların hayatına odaklanan filmleri ücretsiz erişime açtı. Black Lives adlı seçkide Agnes Varda imzalı Black Panthers, Maya Angelou imzalı Down in the Delta, Shirley Clarke imzalı Portrait of Jason ve çok daha fazlası yer alıyor. Resmi siteye ve ücretsiz içeriğe şuradan kolayca ulaşmak mümkün.


Geçtiğimiz günlerde 15 filmlik bir seçkiyi online olarak seyirciyle buluşturan İstanbul Film Festivali, haziran ayında çevrimiçi gösterimlere devam edeceğini duyurdu. 12-26 Haziran tarihleri arasında sınırlı kapasiteyle erişime açılacak seçki, bir kez daha 15 filmden mürekkep olacak. Henüz hangi filmler izleyeceğimizi bilmiyoruz. Biletler ise 10 Haziran'da satışa sunulacak.


Koronavirüs salgını nedeniyle iptal edilen 73. Cannes Film Festivali kapsamında gösterilmesi planlanan 56 film, sonbaharda çeşitli festivallerde Cannes 2020 etiketiyle gösterilecek. Wes Anderson imzalı The French Dispatch, Thomas Vinterberg imzalı Druk, Steve McQueen imzalı Lover’s Rock ve Mangrove gibi filmlerin dahil olduğu listede yer alması beklenen Leos Carax imzalı Annette, Bruno Dumont imzalı On A Half Clear Morning ve Paul Verhoeven imzalı Benedetta ise galalarını yapmak için biraz daha bekleyecek. Tam listeye şuradan ulaşmak mümkün.


Pandemi gündeminde zor günler yaşayan Beyoğlu Sineması, takipçilerinin destek sunabileceği #Sayenizde kampanyasını duyurdu. Fongogo üzerinden başlatılan kampanyada farklı maddi destek opsiyonlarından birini seçmek mümkün olacak. Sinemaya destek sunan sinemaseverlerin isimleri her seans öncesinde sinemanın perdesinde yer alacak. Kampanyaya şuradan ulaşabilirsiniz.


Yönetmen Ceylan Özgün Özçelik'in kısa filmleri 13+ ve Ankebût, artık BluTV'den izlenebiliyor. İkisi de kadın mücadelesini merkeze alan filmler, takdir dolu eleştirilerle karşılanmıştı.


Documentarist İstanbul Belgesel Günleri, 6-16 Haziran tarihleri arasında online izlenebilecek özel bir program duyurdu. Programda 10 belgesel filmin yanı sıra online söyleşiler ve belgesel sinemacı Alan Berliner ile yapılacak bir masterclass yer alıyor. Programa ve filmlere şuradan ulaşmak mümkün.


Hereditary ve Midsommar filmlerinin yönetmeni Ari Aster, sıradaki filmini "4 saat uzunlukta bir kabus komedisi" olarak tanımlıyor. Aster katıldığı bir soru-cevap etkinliğinde filmin senaryo taslağını yeni bitirdiğini ifade etti. +17 yaş sınırıyla vizyona girebileceği söylenen projeye dair henüz başka bir detay belli değil.


Aykırı usta yönetmen Rainer Werner Fassbinder'in hayatını anlatacak film Enfant Terrible'dan fragman yayınlandı. Şuradan izlenebilir. Fassbinder'e Oliver Masucci'nin hayat vereceği filmin oyuncu kadrosunda ayrıca Katja Riemann, Erdal Yildiz, Eva Mattes, Antoine Monot Jr, Götz Otto, Detlef Bothe ve Alexander Scheer yer alıyor. Yönetmen koltuğunda ise Oskar Roehler oturuyor.


Sinemanın başlangıcından günümüze yolculuğunu anlatan The Story of Film: An Odyssey'in devamı geliyor, üstelik filmde yer almanız da mümkün olacak. Yönetmen Mark Cousins, bu filmde kullanmak için sinemaseverlerden kendisine videolar göndermesini istedi. Projeye katılmak isteyenler, kendilerini adeta düşe dalar edayla gözleri kapalı biçimde çektikleri 7-10 saniyelik videoları clara@hopscotchfilms.co.uk adresine gönderebiliyor. Görüntülerin filmde ne şekilde kullanılacağı ise gizemini koruyor.


Warner Bros sistematik ırkçılığa karşı verilen mücadeleye destek olmak için Just Mercy filmini Haziran ayı boyunca ücretsiz erişime açtı. Geçtiğimiz ödül sezonunda pek ses getirmese de beğeniyle karşılanan film, çürük bir sistemde adalet için savaşan bir avukatın hikayesini anlatıyor.

30 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page