top of page
  • Yazarın fotoğrafıGörüntü Dergi

95. AKADEMİ ÖDÜLLERİ NASIL GEÇTİ?



Amerikan Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi tarafından verilen Oscar Ödülleri dün gece 95. kez sahiplerini buldu. Törene 7 ödül kazarak damga vuran Everything Everywhere All at Once filmi; En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu, En İyi Orijinal Senaryo ve En İyi Kurgu dallarında topladığı ödüller ve ödül konuşmaları sırasındaki samimi anlarla akıllarda kaldı. En iyi yönetmenlikleri artık bir ödülle de pekiştirilmiş Danieller’in filmini, En İyi Uluslararası Film, En İyi Sinematografi, En İyi Film Müziği, En İyi Yapım Tasarımı dallarında kazandığı 4 ödülle All Quiet on the Western Front takip etti. Michelle Yeoh En İyi kadın Oyuncu Oscar’ını kazanan ilk Asyalı kadın olurken rol arkadaşları da kendi dallarında kazandıkları ödüllerle onun bu başarısına eşlik etti.Toplam 9 dalda aday olan The Banshees of Inisherin, 8 dalda aday olan Elvis, 7 dalda aday olan The Fabelmans ve 6 dalda aday olan Tár geceyi ödülsüz tamamladı. Her yıl daha da fazla adaylık koyan ve sektördeki görünürlüğünü başarısıyla paralel artırmayı başaran A24 yapımları bu yıl tüm büyük ödülleri kazanarak ödül törenini tamamen domine etti.


En İyi Film ödülünün kazananı, bu dalda aday olan 10 film arasından, geceyi en çok ödülünü toplayarak sıyrılan Everything Everywhere All at Once oldu. The Fabelmans ve The Banshees of Inisherin kazanması beklenen güçlü adaylardan olsalar da Everything Everywhere All at Once, ödül rekorları kırdığı seneyi En İyi Film Oscar’ı ile taçlandırdı. Bu dalda aday olan diğer filmler ise şunlardı: Women Talking, Triangle of Sadness, Top Gun: Maverick, Tár, Elvis, All Quiet on the Western Front, Avatar: The Way of Water.


En İyi Yönetmen ödülünü Daniels olarak bildiğimiz yönetmenler Daniel Kwan, Daniel Scheinert geceyi bol ödülle geçiren Everything Everywhere All at Once filmiyle kazandı.


Brendan Fraser, The Whale’da obezite sorunları yaşayan bir edebiyat öğretmenini canlandırdığı Charlie karakteri ile Austin Butler’ın Elvis’i ve Paul Mescal’ın Aftersun’daki harika performansının geride bırakarak En İyi Erkek Oyuncu Oscar’ını kazandı. The Banshees of Inisherin filmindeki rolüyle ödülü kazanacağı kesin görülen Colin Farrell ise bir kez daha eli boş döndü.


Gecenin kadın yıldızı, Everything Everywhere All at Once filminin başrolü Michelle Yeoh çoklu evrenler arasında seyahat ederken dünyayı kurtarmaya çalışan çamaşırhane müdürü Evelyn Wang rolü ile, Cate Blanchett ve Michelle Williams’ı geride bırakarak En İyi Kadın Oyuncu Oscar’ını kazanan ilk Asyalı kadın olarak tarihe geçti.


En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ödülünü Everything Everywhere All at Once filmindeki performansı ile Ke Huy Quan aldı. Filmdeki partneri (Michelle Yeoh) ile aralarındaki uyumun ve bir aksiyon filminde sergiledikleri dram dolu rollerin karşılığı iki oyuncunun da ödül aldığı bu gecede verilmiş oldu. The Banshees of Inisherin ise bu kategoride iki tane çok güçlü adayı olmasına rağmen gecenin sonunda eli boş dönen filmlerden oldu. Brendan Gleeson ya da Barry Keoghan’a gitmesi beklenen en iyi yardımcı erkek oyuncu ödülünün Ke Huy Quan’ın elinde olması gecenin en çok şaşırtan olaylarından biriydi.


En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ödülü beklenildiği üzere Jamie Lee Curtis’e gitti. Everything Everywhere All at Once filmindeki rolüyle ödülü kazanan 65 yaşındaki oyuncu ilk Oscar ödülünü uzun başarılı bir kariyerin ardından nihayet ilk Oscar’ını kazanabildi. Hayranlarını fazlasıyla memnun eden bu ödül, sevdiğimiz çoğu filmden yüzüne aşina olduğumuz oyuncunun yıldızını bir kere daha parlattı.



En İyi Uyarlama Senaryo ödülünü Miriam Toews’in aynı isimli romanından senaryoya uyarlanan Women Talking kazanırken En İyi Özgün Senaryo ödülünü de komedi ve bilim kurgu türleriyle harmanlanmış bir aile ve varoluş dramasını perdeye taşıyan Everything Everywhere All at Once kazandı. The Banshees of Inisherin severleri hayal kırıklığa uğratan bu zafer kategorideki The Fabelmans, Tár, Triangle of Sadness gibi ilgi çekici hikayelerden de sahne ışığını çaldı.

Puss in Boots: The Last Wish, pek çok kişiyi etkilemiş ve ödülü alacağına dair bir beklenti oluşturmuşsa da En İyi Animasyon ödülünün kazananı Guillermo del Toro’s Pinocchio oldu. Filmin yapım sürecini anlatan kısa belgeselde de görüleceği üzere insan üstü bir uğraş ile meydana geldiği belli olan film detaylarıyla izleyen herkesi kendine hayran bırakmıştı. 95. Akademi Ödülleri gecesinin en tatlı anlarından biri de, minyatür Pinocchio ve Gepetto kuklalarının törende smokinleri ile boy göstermesi oldu.

En İyi Uluslararası Film ödülünü Almanya yapımı savaş filmi All Quiet on the Western Front kazandı.En İyi Belgesel ödülünü ise kişisel bir süikast hikayesine odaklanan Navalny kazandı. En İyi Görüntü Yönetimi ödülünü yine All Quiet on the Western Front aldı. Tár filminin kazanması öngörülen bu kategorideki ödülün beklenenden başka bir yapıma gitmesi kimi seyirciyi şaşırtsa da All Quite on the Western Front filminin hem hikaye hem de prodüksiyon tasarımı açısından görüntüyü destekleyen özellikleri ödülü ona ulaştırmış oldu.

En İyi Kostüm Tasarımı ödülünün kazananı Black Panther: Wakanda Forever oldu. En İyi Kurgu ödülünü çok da şaşırtıcı olmayan bir şekilde geceyi bol ödülle geçiren Everything Everywhere All at Once aldı. Çarpıcı kurgusu ve öne çıkan stiliyle sinemalara geldiği ilk günden itibaren ilgileri üstüne toplayan filmin ödül kazanması, yeni kurgu teknikleri açısından ilerleyen yıllardaki filmlerin de önünü açmış oldu.

En İyi Saç ve Makyaj ödülü için yarışan adaylar, en başından beri kategorinin kazananı The Whale tarafından gölgede bırakılmıştı. Yine de Elvis ya da Black Panther: Wakanda Forever filmlerinin ödül alamayışı bazı seyircileri şaşırttı.

En İyi Film Müziği kategorisinde Elvis ve Babylon gibi müzikle iç içe olup kazanacağı öngörülen adaylar varken, ödülü All Quite on the Western Front aldı. Yine de bu ödülün çoğu seyirciyi memnun ettiğini söylemek mümkün. 95. Akademi ödülleri arkasında, sene içerisinde çekilen filmlerin ödül almasalar da aklımızda kalacak müziklerini bıraktı. En İyi Özgün Şarkı ödülünü kazanan RRR filminin müziği Naatu Naatu, diğer bütün adayların İngilizce olduğu bu kategoride dikkatleri üzerine çekti. Oscar gecesinde ilgi toplayan bu şarkı bir süre daha dilimize dolanacak gibi. En İyi Ses Tasarımı ödülünü ise Top Gun: Maverick aldı.

En İyi Prodüksiyon Tasarımı ödülü için aday filmler All Quiet on the Western Front, Avatar: The Way of Water, Babylon, Elvis, The Fabelmans iken ödülü kazanan gerçekçi ve dehşet dolu savaş atmosferiyle All Quiet on the Western Front oldu. En İyi Görsel Efekt kategorisi ise savaş filmlerinden süper kahraman hikayelerine, görsel efektleriyle en iddialı adayların bulunduğu ve çekişmeli geçen kategorilerdendi. All Quiet on the Western Front, The Batman, Black Panther: Wakanda Forever, Top Gun: Maverick filmleri ödül için aday gösterilirken kazanan Avatar: The Way of Water oldu.

En İyi Kısa Film ödülünü An Irish Goodbye alırken En İyi Belgesel Kısa Film ödülünü Güney Hindistan topluluklarına ve bölgedeki yaban hayatına dokunan The Elephant Whisperers kazandı. En İyi Animasyon Kısa Film ödülünün kazananı ise bir çocuk kitabı uyarlaması olan The Boy, the Mole, the Fox, and the Horse oldu.


78 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page