top of page
Damla Durlu

A SPECIAL DAY İNCELEMESİ

Ben altıncı kattaki kiracının antifaşist olduğuna inanmıyorum. Aslında faşizm altıncı kattakine karşı.”


Una Giornata Particolare (A Special Day) filmindeki bu cümle filmin atmosferini çok net özetliyor. 20. yüzyılın ilk yarısında soykırımlara ve savaşlara neden olan faşizm, filmde tipik bir İtalyan ailesinde ev içi sömürü düzeni ve erkeklik algısı üzerinden anlatılıyor.

Güçlü bir faşizm eleştirisi olan bu filmde 8 Mayıs 1938 gününe uyanıyoruz. Bu gün, Hitler’in Roma’ya Mussolini’yi ziyarete gelmesinden dolayı çok önemli bir gün. 7 çocuklu ailelere devlet yardımı yapılan bir yerde yaşayan 6 çocuklu Tiberi Ailesi, anne Antonietta tarafından uyandırılır. Çocuklar üniformalarını giyer ve apartmandaki diğer insanlar gibi büyük bir coşkuyla, bundan 10 yıl sonra “büyük bir gururla” bahsedecekleri bu tarihi buluşmaya gider. Aileden sadece Antonietta evde kalır. Yedi çocuktan sonra devlet desteği verilmesi sebebiyle kalabalık İtalyan bir aileye sahip olan ancak bu kalabalık içerisinde adeta köle konumundaki kadınların bir yansımasıdır Antonietta.


Antonietta 6.kattaki komşusuyla işte bu “tarihi” günde tanışır. Radyodaki işinden atılmış ve büyük bir yalnızlığa gömülmüş Gabriele, Antonietta’ya ilk seferinde yabancı gelir. Çünkü Gabriele dönemin alışılagelmiş erkek tiplemesinden farklıdır: hobileri vardır, hayattan zevk almaya çalışır ve belki de Antonietta’yı en şaşırtan şey Gabriele’ın onunla dertlerini paylaşmasıdır. O dönemde bir kadınla bir erkek arasında böyle bir arkadaşlık ilişkisi düşünülemeyeceğinden belli bir süre sonra Antonietta, Gabriele’in kendisinden hoşlandığını düşünmeye başlar.


Film boyunca evlere, sokaklara nüfuz eden faşizm bizi hiç terk etmez; günümüz dünyası gibi: Radyoda çalan faşist marşlar, Hitler’in Nazizm temalı konuşmaları veya Gabriele’den “ O hükümet karşıtı bir antifaşist. Kısacası bu da bir insanın olabileceği en kötü şey.” diye bahseden, onu ötekileştirip şeytanlaştıran apartmanın kapıcısı. İnsanla ve yaşamla ilgili her şeyi şeytanlaştıran faşizm, filmde kapıcı suretine bürünmüş bir şekilde parmak sallar bize. Apartman kapıcısı Gabriele için “hükümet karşıtı bir antifaşist” olduğunu söyleyince Antonietta buna inanmaz. Gabriele gayet düzgün ve iyi birisidir, neden hükümet karşıtı bir antifaşist olsun ki?


Sonradan Gabriele'nin radyodan atılma sebebinin eşcinsel olması olduğunu Antonietta'yla birlikte öğreniriz. Çünkü işini kaybetmemesi için Faşist Parti üyesi olması gerekir ama Gabriele bunun için yeterince “erkek” değildir. Böylelikle coğrafya, renk, dil, din, ırk fark etmeksizin dışlanan, marjinalize edilen insanların zamansız hikayesini anlatıyor A Special Day.


309 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page